Lähikuvassa: Ykkösen nousutaistelu 2011

23.2.2011

Ykkönen on kaudella 2011 karu sarja. Vain voittaja pääsee karsimaan noususta Veikkausliigaan ja viisi sarjataulukon heikointa putoaa suoraan Kakkoseen. Kaudella 2012 Ykkönen pelataan kymmenen joukkueen voimin, joten tuleva kausi tulee olemaan lähes painajaismaisen kova ja haasteellinen.

Viime kauteen verrattuna uusia joukkueita Ykkösessä ovat Veikkausliigasta pudonnut FC Lahti sekä Kakkosesta noussut HIFK.

Kaudella 2011 Ykkösen joukkueet voidaan jakaa kahteen kastiin; nousija- ja putoajaehdokkaisiin. Välimallia ei ole – jos et taistele kärjen vauhdissa, putoamisviiva kummittelee lähellä.

FC Lahti ykkössuosikki

Kymppipaikka.fi nostaa suurimmaksi voittajasuosikiksi tässä vaiheessa talvea FC Lahden, jolla on varsin kokenut ja hyvä porukka Ykkösen peleihin. Maalivahdit Janne Leino ja Juha Tuomi ovat jo osoittaneet tasonsa Veikkausliigassa, joten Ykkösessä molemmat kuuluvat sarjan eliittiin. Puolustuspäätä tilkitsevät muun muassa Hugo Miranda, Mikko Hauhia, Kalle Eerola sekä Jukka Sinisalo, joista jokainen voisi periaatteessa pelata myös liigatasolla. Kun hyökkäyspäästä löytyvät vielä Rafael, Drilon Shala, Jonne Kemppinen sekä Jani Backman, niin lahtelaisjoukkueen tavoitteena ei voi olla mikään muu kuin Ykkösen voitto.

”Lisäbuustia” nousulle antaa varmasti FC Lahden paluu Kisapuistoon, jonka myötä ottelutapahtumat peittoavat Hiihtostadionin vastaavat puhtaasti 100-0.

Tässä vaiheessa kautta ainoa kysymysmerkki FC Lahden kohdalla on ringin kapeus. Hyökkäyspää ja maalivahtiosasto kestävät poissaoloja, mutta keskikenttä ja puolustuslinja ovat pitkälti vain muutaman pelaajan varassa. Ja kauden aikana poissaoloja tulee varmasti, joten saa nähdä aikooko Tommi Kautonen vielä etsiä lisävahvistuksia joukkueeseensa kevään aikana. Tai ehkä kysymys ei ole "Augen" haluista, vaan seuran taloudellisesta tilanteesta.

Yhdeksi pieneksi kysymysmerkiksi voidaan nostaa myös Rafael. FC Lahden kannattajat tekivät hienon kulttuuriteon hankkimalla omista kukkaroistaan rahoituksen hyökkääjän palkkaan. Tuoko tämä liikaa paineita Rafaelille? Nyt hänen on pakko onnistua – eikä tilannetta helpota yhtään se, että maalihanat ”Rafulla” ovat olleet hieman tukossa. Lahtelaiskannattajille riittää varmasti, että kulttipelaaja jatkaa pelaamista seurassa, mutta ymmärtääkö Rafael sen itse?

OPS ja Viikingit haastajina

FC Lahden kovimmiksi haastajiksi Kymppipakka.fi nostaa tässä vaiheessa kautta OPS:n ja FC Viikingit. Miika Juntusen manageroima ja Luiz Antonion valmentamalla OPS:lla oli jo viime kaudella kova nippu kasassa, mutta otteet ailahtelivat liikaa. Nyt mukaan on saatu mm. AC Oulusta Donewell Yobe sekä VPS:sta Pekka Kainu, jotka ovat molemmat Ykkösen tasolla kovia pelimiehiä. Hyökkäyspäässä suuressa roolissa ovat myös viime kaudella jo väläytellyt Matias Juntunen sekä yksi Suomen kenttien taitavimmista pelaajista Luiz Vanderlei. Puolustuspäässä linjaa tilkitsevät mm. Luizao, Alex Arinze ja Mikko Väisänen. Myös uusi maalivahti Juhani Koponen on parhaana päivänään Ykkösen eliittiä.

OPS:n suurin ongelma on tällä hetkellä ringin laajuus, eli jalkeille se saa todella hyvän aloituskokoonpanon, mutta se ei vielä riitä Ykkösen kärkeen. Miika Juntusen tietäen, OPS kuitenkin hankkii vielä muutaman täsmähankinnan ennen kauden alkua. Myös AC Oulusta saattaa vapautua pelimiehiä ja Juntunen on varmasti haaskoilla – ainakin Janne Hietasen nimen hän on ehtinyt heittää ilmoille.

Jos OPS saa vielä jokaiseen linjaan yhden kovan luokan vahvistuksen, sillä on mahdollisuus taistella noususta. Etua se tulee myös saamaan kotikenttänsä tekonurmesta.

FC Viikingit on jo useamman vuoden putkeen taistellut Ykkösen kärkisijoista. Joukkueelle on muodostunut kova voittamisen rutiini, sillä miehistö on täynnä Ykkösen tasolla menestymään tottuneita pelaajia. Topparipari Jukka Hirvonen-Tomi Nyman on sarjan parhaimmistoa, Heikki Pulkkinen, Kåre Björkstand, Kalle Sotka puolestaan dominoivat keskikentän keskustassa ja kärjessä viilettää Eero Peltonen, uusi hankinta Carlos ja mahdollisesti Hassan Sesay. Myös Jussi Peteri, Osmo Kleemola sekä Christoffer Nyberg ovat kovia pelaajia Ykköseen ja tuovat laitapelaamisen hyvän lisän.

Keskilinja ja tietyllä varauksella laitapelaaminen ovat siis sarjan eliittiä, mutta miten toimii joukkueen maalivahtipeli, kun Luiz Fernando siirtyi SJK:n riveihin? Ykkösvahdiksi hankittiin läpimurtoa pitkään hakenut Aapo Kiljunen, jota säestää lupaava Heikki Kärkkäinen. Myös maalinteko-osasto on vielä varsin kapea – tällä hetkellä Eero Peltonen on ainoa pelaaja, joka pystyy tekemään enemmän kuin kourallisen maaleja. Kolumbialainen Carlos on toki kysymysmerkki, mutta hänen varaansa tuskin kannattaa mitään laskea.

Jos Carlos osoittautuu pelimieheksi tai itähelsinkiläisseura löytää vielä kunnon maalintekijän Peltosen rinnalle, niin suuri yllätys ei olisi, jos Vuosaaressa juhlitaan kauden päätteeksi muutakin kuin keskikastin sijoitusta.

Mitä tekee PoPa?

PoPan manageri Antti Sumiala ehti jo ilmoittaa, että porilaisjoukkue olisi valmiina liigakentälle AC Oulun korvaajaksi. Ainakaan sopimuspelaajien nimilistaa katsomalla ei tähän mielipiteeseen voi yhtyä. PoPalla on tällä hetkellä 15 pelaajasopimusta – niistä se saa jalkeille kovan aloituskokoonpanon, mutta ei muuta.

Maalivahti Lauri Pirhonen, puolustajat Petri Viljanen, Juha Luoma, Joni Vuorinen sekä keskikentän ja hyökkäyspään William de Mattia, Samu-Petteri Mäkelä, Teemu Vihtilä, Toni Junnila ja Juho Lehtonen ovat parhaimmillaan sarjan eliittiä. Pitää kuitenkin muistaa, että superlupaus Lehtonen ja de Mattia ovat siirtymässä todennäköisesti vielä liigakentille kevään aikana. Näin ollen PoPa tullee menettämään kapeasta ringistään vielä pari avainpelaajaa.

PoPa on kova, mutta nykyisellä ringillään se näkee vain yllämainitun kolmikon perävalot. Onko Sumialan lompakossa vielä rahaa koviin hankintoihin?

PoPan lisäksi Ykkösen voittotaisteluun voivat nousta mukaan vielä PK-35 Vantaa, FC KooTeePee, PS Kemi sekä KPV. Tässä vaiheessa kautta kaikkien niiden yläpuolella leijuu kuitenkin isoja kysymysmerkkejä. Kauden alkuun on vielä kaksi kuukautta, joten pienellä kevään hienosäädöllä jokainen nelikosta voi laittaa syksyllä kapuloita FC Lahden rattaisiin.

Kymppipaikka.fi / Toimitus