Ville Lehtinen tykittää: "Ylimaallikon päiväkäsky"

13.3.2011

Sinä suomalainen jalkapallosta sisältöä elämääsi ammentava ihminen olet itsepetoksen mestari ja pelaat selittelyn Mestareiden Liigaa. Heikon itsetuntosi ansiosta onnistumme kerta toisensa jälkeen viime hetkillä mokaamaan ne mahdollisuudet, joita meille liukuhihnalla tarjotaan. Jaksat aina naureskella suomalaisten pelien vaisua tunnelmaa, mutta samalla vaalit haikeana muistoa siitä päivästä, jolloin kerran kuulit laulua kotikatsomostasi. Jälkipelien höyrymakkarat nielet vuodesta toiseen naama virneessä kera katkerien huomautusten ainiaan huonotasoisesta suomalaispotkupallosta. Emmehän ole koskaan edes päässeet arvokisoihin! Kuulostaako tutulta?

Huomaatko, monen on muutettava itsessään jotain. Ei se tehnytkään meitä autuaaksi, että meille tuli aikanaan Möller-Nielsen, Hodgson tai Baxter. Yksi mies ei ikinä muuta tämän laivan kurssia, vaan sen tekevät ihmiset yhdessä. Eikä tule ikinä olemaan hyväksyttävää, että johtaa kolmesti Saksaa vastaan ja peli päättyy tasan. Saa ja pitää olla avoimen pettynyt sekä vihainen jos johtaa kolmesti eikä voita. Tulevan menestyksen kannalta on kaksin verroin haitallisempaa jatkaa nöyrtymistä, tyytymistä, ainaista marisemista, itsensä säälimistä ja tekemisen vähättelyä. Käyttäytymismallina se on toki luonnollista, koska ihminen tuntee pettymyksen kaksin verroin voimakkaampana kuin onnistumisen tunteen. On myös huomattavasti hankalampaa koettaa muistella onnistumisia kuin epäonnistumisia. Jos suomalaisesta jalkapallosta oikeasti välittää, niin sitä kuitenkin kannattaa yrittää.

Saimme liigaan kaudeksi 2010 monia mullistavia muutoksia. Urho Tv:n myötä kaikki pelit näkyivät televisiossa ja seurat pääsivät nauttimaan tv- tuloista. Nimekkäät paluumuuttajat nostivat liigamme mielenkiintoa ja profiilia ennennäkemättömällä tavalla. Kausi 2011 alkaa kuitenkin aivan erilaisesta tilanteesta. Eilisen muuttolinnut eivät palanneet, kun rotat jättävät aina laivan ja taas alkavat selkään puukottajien markkinat. Siispä hyvä suomalainen jalkapalloilun ystävä: Tee sinä nyt omalla kohdallasi ja suomalaisen jalkapalloilun vuoksi pysyvä asenteen muutos alkaen kaudesta 2011. Älä suotta piikittele liigan tasoa, äläkä päivittele historiaamme, vaan ymmärrä että mikäli haluamme jotakin tarpeeksi intohimoisesti, kurinalaisesti ja päämäärätietoisesti, niin saavutamme sen varmasti. Jokaisen on kuitenkin huolehdittava oma ruutunsa. Jos joku marisee, niin älä kuuntele häntä enää, sillä huomaat, että te ette katso enää yhdessä samaan suuntaan.

Ville Lehtinen