TOP3: Veikkausliigan siirtomarkkinoiden parhaat kaappaukset

18.2.2011

Veikkausliigakauden 2011 avauspotku lähenee kovaa vauhtia. Talvella joukkueet ovat tuttuun tapaan taistelleet kabinettien puolella ja hankkineet riveihinsä uusia pelaajia. Kymppipaikka.fin toimitus kasasi yhteen siirtomarkkinoiden kolme parasta siirtoa.

1.MacPherlin Omagbemi Dudu (KuPS – FC Honka)

Hermanni Vuorisen kulta-aikojen jälkeen ei Hongasta ole löytynyt yhtään takuuvarmaa maalitykkiä. Nyt löytyy.

”Dudu” pelasi viime syksynä KuPSissa 10 ottelua ja paukutti peleissä yhteensä kahdeksan maalia. ”Puskista” Dudun hyvyys ei kuitenkaan tullut, sillä hyökkääjä oli jo aikaisemmin paukuttanut maaleja hyvää tahtia Veikkausliigaa isommilla areenoilla. Vyöltä löytyvät mm. Intian liigan maalikuninkuus sekä Unkarin ja Puolan mestaruudet.

Talven Liigacupissa Dudu on ehtinyt näyttää osaamistaan myös espoolaisjoukkueessa. Nigerialaishyökkääjä on yksi syy siihen, minkä takia Honka on paukuttanut viidessä ottelussa peräti 16 maalia. Dudun tulon myötä Hongan hyökkäyspeli on entistä monipuolisempaa – Dudu pystyy pitämään palloa, liikkumaan ovelasti linjojen välissä sekä aiheuttamaan harmaita hiuksia puolustukselle räjähtävällä lähtönopeudellaan.

Jos Dudu pysyy kunnossa, on hän suurin suosikki kauden 2011 maalikuninkaaksi. Jos Dudu loukkaantuu, uhkaa Hongan kaudesta tulla pannukakku.

2. Babatunde Wusu (TPS – JJK)

JJK on hankkinut kaudeksi 2011 useita kovan luokan pelaajia ja Babatunde Wusun tilalla voisi listauksessa olla hyvin myös Tamás Gruborovics tai Mikko Manninen.

Mutta miksi Wusu, eikä Gruborovics tai Manninen?

JJK:n ongelma Veikkausliigassa on ollut todellisen maalitykin puuttuminen joukkueesta. Ja oikeastaan koko hyökkäyspää on ollut enemmän ”nallipyssy-osastoa” – ainoastaan Tommi Kari on pystynyt aiheuttamaan vaaratilanteita omilla suorituksillaan, muut eivät.

Wusu ei päässyt TPS:ssa missään vaiheessa ykköshyökkääjän rooliin, joka tarkoittaa varmaa avauskokoonpanon paikkaa. Maaleista elävälle hyökkääjällä tämä on äärimmäisen tärkeä asia. Nyt JJK:ssa Wusu pelaa avauskokoonpanossa ja tulosta syntyy varmasti.

Nigerialaislähtöinen pelaaja ei ole vielä päässyt näyttämään osaamistaan kunnolla Veikkausliigassa, joten nälkää riittää pommin varmasti. Ja pitää muistaa, että Wusu ei ole pelkkä maalintekijä – hän voittaa kaksinkamppailuja kovalla prosentilla, vääntää, tekee hyviä juoksuja ja pystyy jopa pitämään palloa. Mikko Hyyrynen on hieman samantyylinen pelaaja, mutta häneltä on turha odottaa juoksuja linjan taakse, eli Wusu on huomattavasti vaarallisempi.

Ja pitää muistaa, että nyt Wusu palaa takaisin ”kotiinsa”. Jos elämä hymyilee, niin tämä näkyy myös kentällä. Wusu on todella pidetty persoona Jyväskylässä, joten myös markkinoinnin kannalta siirto oli loistava asia.

Kari, Gruborovics, Manninen, Jani Virtanen, Eero Korte. Kaikilla heistä on potentiaalia olla liigan parhaimmistoa, mutta he tarvitsevat ympärilleen Wusun. Jonkun pitää taistella pallo omalle joukkueelle, sitoa usempia puolustajia itseensä kiinni sekä tehdä se "likainen duuni". Jonkun on myös pistettävä pallo pussiin.

Jos JJK menestyy odotetunlaisesti, voidaan Wusulta odottaa pitkälti toistakymmentä maalia.

3.Ilari Äijälä (MYPA – FC Honka)

Myös kolmossija menee TOP-listalla FC Hongalle. Dudun lisäksi espoolaisjoukkue sai loistavan vahvistuksen Ilari Äijälästä, joka siirtyi MYPAn riveistä Honkaan.

Äijälä on HJK:n kasvatti, joka ei kuitenkaan saanut ikinä kunnollista mahdollisuutta läpimurtoon Klubin riveissä. "Maakuntakierros" on kuitenkin kasvattanut Äijälästä yhden Veikkausliigan parhaimmista pelaajista omalle pelipaikalleen.

Kolmen edelliskauden aikana vasenjalkainen Äijälä iski MYPAn riveissä 16 maalia Veikkausliigassa. Maalisyöttöjä kertyi tilille varmasti saman verran. Viime kesän europeleissä Äijälä näytti vielä tärkeän puolen itsestään; kun pitää onnistua, hän onnistuu. Pitkälti Äijälän ansiosta MYPA selvitti tiensä vaivatta jatkoon andorralaista Sant Juliaa ja virolaista Trans Narvaa vastaan. Viime kesän Bangor-katastrofi osoitti, että tämänlaisia pelaajia ei Hongassa ainakaan liikaa ole.

Äijälä pystyy pelaamaan niin vasempana pakkina kuin linkkinäkin. Loistavalla vasemmalla jalallaan hän kantaa myös suuren vastuun Hongan erikoistilannepelaamisessa.

Äijälä on vasta 24-vuotias, joten Honka saa hänestä todellisen kultakimpaleen. Jos hänen paikkansa vielä vakiintuu laitapakiksi, niin edessä on hieno ura ulkomailla.

Kymppipaikka.fi / Toimitus