Kuva: Jussi Eskola

Entinen naisten maajoukkueen päävalmentaja: "Toiminta on 2000-luvulla ammattimaistunut merkittävästi"

22.4.2018

Michael Käld valmensi naisten A-maajoukkuetta vuodet 2001-2009. Hän on hyvin harmissaan MTV:n uutisoimista häirintäepäilyistä liittyen maajoukkuetoimintaan.

Michael Käld palasi muutama päivä sitten lähes kolmen viikon lomalta Thaimaasta. Hän on lukenut uutisointia naisten seksuaalisesta häirinnäistä ja kiusaamisesta koskien myös hänen aikaansa naisten maajoukkueessa. Uutiset ovat saaneet kokeneen luotsin surulliseksi, mutta ennen kaikkea hämilleen.

MTV on uutisoinut, että heidän lähteidensä mukaan häiriköintiä on tapahtunut aina vuoteen 2008 saakka. Ongelmista on puhunut omalla nimellään vuodet 1995-2000 naisten maajoukkuetta valmentanut Reima Kokko.

- Ensimmäinen tavoitteemme taustaryhmämme kanssa, kun aloitimme tehtävässä, oli nostaa pelaajien itseluottamusta. Toinen asia oli itsetunnon vahvistaminen, nehän ovat kaksi eri asiaa. Lisäksi teimme paljon töitä toimivan ryhmädynamiikan ja joukkuehengen eteen. Onnistuimme siinä mielestäni erittäin hyvin, Käld toteaa.

- Tavaramerkkimme oli tulevaisuudessa iloinen ilme. Tekeminen ei ollut väkinäistä, vaan pelaajat nauttivat pelaamisesta ja olostaan maajoukkueessa. Minusta tuntuu mahdottomalta, että olisimme saaneet nämä asiat toimimaan, jos kaikki ei olisi ollut kunnossa. Siihen mitä seurajoukkueissa on tapahtunut, en pysty ottamaan kantaa.

Käld johdatti naisten A-maajoukkueen ensimmäistä kertaa EM-lopputurnaukseen Englantiin vuonna 2005. Vuonna 2009 Suomi järjesti vastaavan turnauksen.

- Jos maajoukkue olisi ollut pelaajille jotain, minne he eivät olisi halunneet tulla, että se olisi ollut niin kaameaa, niin olisimmeko voineet menestyä niin hyvin? Menestys perustuu joukkueen ja taustojen keskinäiseen luottamukseen. Minun aikanani kukaan pelaaja ei kieltäytynyt maajoukkueesta, ainoat poissaolot olivat loukkaantumisia.

- Meillä oli leireillä joka aamu taustaryhmän palaveri, jossa kävimme kaikki tärkeät asiat läpi. Paikalla oli valmentajat, fysioterapeutit ja joukkueenjohtaja, yhteensä noin seitsemän henkilöä. Meillä oli minusta erittäin hyvä vuorovaikutus ja pystyimme puhua asioista. Kertaakaan mitään tällaista ei kuitenkaan tullut ilmi. Jos jotain olisi tullut, niin olisimme varmasti tarttuneet siihen heti. Se on aivan selvä asia.

- Olen lukenut, että tästä on tiedetty jo 1990-luvulla. Miksi asialle ei sitten tehty mitään? Päävalmentajalla on päävastuu ja piste.

MTV:n uutisointi tapahtumista on ollut esimerkiksi monen sosiaalisessa mediassa asiaa kommentoineen mielestä ajoittain harhaanjohtavaa. Maananataina uutisista vastannut toimittaja korjasi Ylen Urheiluhullut ohjelmassa, että viimeisimmät väärinkäytökset ovat vuodelta 2008. Ensimmäisistä uutisista moni saattoi saada kuvan, että epäilykset koskevat myös nykymaajoukkuetta. Moni tällä hetkellä A-maajoukkueessa pelaava ehti siis tulla julkisuuteen kertomaan, kuinka heidän tiedossaan ei ole mitään häirintään viittaavaakaan, vaan toiminta on hyvin ammattimaista.

Sanaa ammattimaisuus käyttää myös Käld.

- Toiminta on 2000-luvulla ammattimaistunut merkittävästi. Sen eteen on tehty paljon töitä. Osa 1990-luvulla maajoukkueesta kieltäytyneistä palasi ryhmään myöhemmin. En tietenkään lähde kommentoimaan aiempien maajoukkueiden toimintatapoja, se ei kuulu minulle.